Waiting for Godot

Teatar apsurda za 35+


Ponešto o ždralovima...

Riječ origami japanskog je porijekla i spoj je glagola ''oru'' (saviti) i imenice ''kami'' (hartija). Označava tehniku pravljenja različitih predmeta savijanjem jednog ili više listova hartije, koja je istorijski vezana za pronalazak hartije u Kini 105. godine. Hartija se u Japanu
prvi put pojavila 610. godine, a donio je jedan budistički sveštenik. Kinezi su hartiju pravili od kore drveta, dok su Japanci koristili pirinač: tako su dobijali mekši i otporniji materijal, savršen upravo za presavijanje. Najstariji komad origamija za koji se danas zna potiče iz 714. godine i pokrivka je boce za sake (japansku rakiju) koja se koristila prilikom vjerskih svečanosti. Još jedan primjerak iz tog doba je leptir, opet kao ukras na boci za sake. Veoma čest bio je i ''sambo'', mala posuda od hartije u kojoj su se prinosile ponude bogovima. U stara vremena japanske porodice dopisivale su se tako što su pisma pakovale u ispresavijane koverte: svaki klan imao je svoj prepoznatljiv način.
Najpoznatiji i najčešci oblik bio je - ptica ždral. I danas se u budističkim hramovima nailazi na čitave grozdove ovih figura obješenih na zidove, jer ždralovi donose sreću. Postoji vjerovanje da će onome ko ispresavija hiljadu istih ždralova želja biti ispunjena.

22.05.2010.

Google suggestions

Uvijek sam se čudom čudila kad mi YouTube izbaci Recomended for you. Na osnovu čega se vrše ti izračuni, proračuni, prave statistike, pa dobiješ ovako veleumne preporuke - nemam ideju. Zadnje što sam tražila je bilo Подмосквные Вечера, i na osnovu toga je tamo neko YouTube sokoćalo izračunalo da bi ga sad trebala zadati po Mići, Ceci, Maksimu Mrvici, izvjesnoj Vili... Kakve veze oni imaju između sebe, a kakve tek veze imaju sa mnom, Boga ti pitaj...

 

 

Vjerovatno i na ostalim stranicama sve funkcioniše na sličnim principima, valjda nisam obraćala pažnju, meni je samo YouTube išao na živce.

A vidi danas čuda. Opet ja rovila po nekim Dalijevim slikama, pa isključila, pa se još nešto domislila i kucam dali, i u brzini slučajno udarim space. Kad Google izbaci prvu sugestiju, ostadoh bez teksta.

 

 

Izvinjavam se svim svojim prijateljima koje sam optuživala da nisu normalni, da su paranoični i da maltretitaju djecu što udaraju neke razne zabrane po računarima, kablovskim/satelitslim kanalima. Ali kako ćete ih zaštiti od da li, kukala vam majka?!

Waiting for Godot

Korisno

Pearl Buck: "Gramatika je obilježje svakoga čovjeka. Možeš obući i najbolje odijelo, ali govor će te uvijek odati ko si."