Waiting for Godot

Teatar apsurda za 35+


Ponešto o ždralovima...

Riječ origami japanskog je porijekla i spoj je glagola ''oru'' (saviti) i imenice ''kami'' (hartija). Označava tehniku pravljenja različitih predmeta savijanjem jednog ili više listova hartije, koja je istorijski vezana za pronalazak hartije u Kini 105. godine. Hartija se u Japanu
prvi put pojavila 610. godine, a donio je jedan budistički sveštenik. Kinezi su hartiju pravili od kore drveta, dok su Japanci koristili pirinač: tako su dobijali mekši i otporniji materijal, savršen upravo za presavijanje. Najstariji komad origamija za koji se danas zna potiče iz 714. godine i pokrivka je boce za sake (japansku rakiju) koja se koristila prilikom vjerskih svečanosti. Još jedan primjerak iz tog doba je leptir, opet kao ukras na boci za sake. Veoma čest bio je i ''sambo'', mala posuda od hartije u kojoj su se prinosile ponude bogovima. U stara vremena japanske porodice dopisivale su se tako što su pisma pakovale u ispresavijane koverte: svaki klan imao je svoj prepoznatljiv način.
Najpoznatiji i najčešci oblik bio je - ptica ždral. I danas se u budističkim hramovima nailazi na čitave grozdove ovih figura obješenih na zidove, jer ždralovi donose sreću. Postoji vjerovanje da će onome ko ispresavija hiljadu istih ždralova želja biti ispunjena.

27.05.2010.

Ćiza-bliza viza

''Ne lipši, magarče, do zelene trave.''

Na jesen će raspravljati. Pa ako - e onda mere bit' krajem godine.

Meni treba bezviza od 11. juna, pa do 11. decembra, npr. Zašto?

Zato što tada počinje svjetsko prvenstvo u fudbalu. Treba l' da jedna žena elaborira zašto? Normalno da ne treba.

Ha završi fuzbal, ide ramazan. Šta tu ne valja? Svašta. Ja pijem i kad je ramazan, pa plaho bodem oči; ne nosam šerpice po haustoru i preduzeću kad je iftar, pa plaho bodem oči; ne jedem baklavu ni kad je Bajram, pa opet bodem oči; a i pun mi moj vjernika model M 92, koji već sada naveliko kukaju kako ne znaju kako će izdržati post. Ljeto, dug dan. Znam ih ja, isto su kukali i prije 5 godina, kad je dan bio bitno kraći. Koja je svrha posta kad ga ovako doživljavaš - ja nemam ideju. A da ne pričam o varijanti zavali bližnjeg svog.

Ha završi ramazan, ide SFF. E pošto smo ga ispostili, sad možemo da se raspojasamo kako samo mi znamo. E tek to Sarajevo ne volem. Svi smo srećni, lalalala, svi smo gostoljubivi, lalalala, svi se jebemo sa strancima, lalalala, svi volontiramo za SFF, lalalalala, Miro Purivatra jedini uzima repa, lalalala, nema veze, mi imamo srce Sarajeva, lalalala.

Ha završi SFF, idu izbori. Ja kad počnu da vise sa ''bilbordera'', zgrada, krovova, stubova, bandera... Visili majci svojoj vazda!

Ćiza wizzard zvali smo ga mi... 

27.05.2010.

Emptiness

Složila sam pjesme. Kao kockice i kao kamenje. U zid. Sad će neko da ga sruši, pa da zida ispočetka. Poneku su pojeli ždralovi pa je ostala kod mene. Dok i ždralovi ne odlete. Čudno je nakon svih ovih dana ostati bez njih.

Waiting for Godot

Korisno

Pearl Buck: "Gramatika je obilježje svakoga čovjeka. Možeš obući i najbolje odijelo, ali govor će te uvijek odati ko si."