Waiting for Godot

Teatar apsurda za 35+


Ponešto o ždralovima...

Riječ origami japanskog je porijekla i spoj je glagola ''oru'' (saviti) i imenice ''kami'' (hartija). Označava tehniku pravljenja različitih predmeta savijanjem jednog ili više listova hartije, koja je istorijski vezana za pronalazak hartije u Kini 105. godine. Hartija se u Japanu
prvi put pojavila 610. godine, a donio je jedan budistički sveštenik. Kinezi su hartiju pravili od kore drveta, dok su Japanci koristili pirinač: tako su dobijali mekši i otporniji materijal, savršen upravo za presavijanje. Najstariji komad origamija za koji se danas zna potiče iz 714. godine i pokrivka je boce za sake (japansku rakiju) koja se koristila prilikom vjerskih svečanosti. Još jedan primjerak iz tog doba je leptir, opet kao ukras na boci za sake. Veoma čest bio je i ''sambo'', mala posuda od hartije u kojoj su se prinosile ponude bogovima. U stara vremena japanske porodice dopisivale su se tako što su pisma pakovale u ispresavijane koverte: svaki klan imao je svoj prepoznatljiv način.
Najpoznatiji i najčešci oblik bio je - ptica ždral. I danas se u budističkim hramovima nailazi na čitave grozdove ovih figura obješenih na zidove, jer ždralovi donose sreću. Postoji vjerovanje da će onome ko ispresavija hiljadu istih ždralova želja biti ispunjena.

18.11.2010.

K'o da me Kusta režir'o...

Drugi se jebu, a ti se, Gogo, kupaj...

18.11.2010.

Da mi je da razmahalam...

Ucrvaću se od mahalske znatiželje dok ne vidim Anđelinin film. E šta ga ona o ratu snima svako jutro na mermernom ćošku Američke ambasade, sa Radončića falusnom kulom u pozadini, na raskrsnici sa 20-ak uključenih semafora u 8 ujutro kad vas narod ide na posao i kad na toj raskrsnici ima 316 automobila, da mi je samo znati... Slika i prilika ratnog Sarajeva!

Ili ono što sam ja o filmu pročitala nema veze s mozgom, ili ćemo gledati nešto što nema veze s mozgom...

(Nemam pojma zašto, ali već vidim kako glavna glumica posljednjim atomom snage ulijeće na kapiju američke teritorije (tj. Američke ambasade, i to u izadnju ovakvom kakvo je sad), dok na vjetru i pod kuršumima vijori američka zastava, a njen progonitelj stiže 3 sekunde poslije nje, taman da zalijepi njušku na ogradu, dok ga svemogući američki vojnici gledaju s prezirom. Ide happy end pod američkim okriljem...)

Waiting for Godot
<< 11/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Korisno

Pearl Buck: "Gramatika je obilježje svakoga čovjeka. Možeš obući i najbolje odijelo, ali govor će te uvijek odati ko si."