Waiting for Godot

Teatar apsurda za 35+


Ponešto o ždralovima...

Riječ origami japanskog je porijekla i spoj je glagola ''oru'' (saviti) i imenice ''kami'' (hartija). Označava tehniku pravljenja različitih predmeta savijanjem jednog ili više listova hartije, koja je istorijski vezana za pronalazak hartije u Kini 105. godine. Hartija se u Japanu
prvi put pojavila 610. godine, a donio je jedan budistički sveštenik. Kinezi su hartiju pravili od kore drveta, dok su Japanci koristili pirinač: tako su dobijali mekši i otporniji materijal, savršen upravo za presavijanje. Najstariji komad origamija za koji se danas zna potiče iz 714. godine i pokrivka je boce za sake (japansku rakiju) koja se koristila prilikom vjerskih svečanosti. Još jedan primjerak iz tog doba je leptir, opet kao ukras na boci za sake. Veoma čest bio je i ''sambo'', mala posuda od hartije u kojoj su se prinosile ponude bogovima. U stara vremena japanske porodice dopisivale su se tako što su pisma pakovale u ispresavijane koverte: svaki klan imao je svoj prepoznatljiv način.
Najpoznatiji i najčešci oblik bio je - ptica ždral. I danas se u budističkim hramovima nailazi na čitave grozdove ovih figura obješenih na zidove, jer ždralovi donose sreću. Postoji vjerovanje da će onome ko ispresavija hiljadu istih ždralova želja biti ispunjena.

30.12.2010.

Svi vi moji dragi

Vidim svode se računi i podvlače crte, pa eto da ni ja ne kaskam...

Moj lični skor na 30. 12. 2010. je uglavnom nezadovoljstvo. Svim i svačim. Natersala sam se sita i u ovoj, kao i u svim prethodnim od rođenja na ovamo, ali ako se ja pitam, ova 2010. je bila jedna ružna godina. Da sad opet svu tu ružnoću ne elaboriram, hoću da kažem nešto drugo:

Svima vama koji ste podijelili probleme sa mnom;

svima vama koji ih niste podijelili, a nudili ste se; a ja željela da vas bar unekoliko poštedim znajući za obilje vaših;

svima vama dragim, neophodnim za osmijeh;

svima vama što nesebično dijelite svoju ljubav;

svima vama koji ste tu za mene i kada ne tražim;

svima vama što se, s punim pravom i bez ikakvog prava, na mene ljutite, durite, što me ružite, podjebavate;

svima vama koje volim;

hvala. Hvala vam što postojite. I hvala vam za sve nabrojano. I zaboravljeno.

Svima vama mojim dragim, znanim i neznanim;

koji ste na bilo koji način unijeli zrnce sreće u moj život;

koji ste mi izmamili osmijeh;

koji ste unijeli svjetlost;

isto tako hvala.

Živite dugo. Neka vas zdravlje služi, sreća i ljubav prate, a Bog čuva. Želim vam mir, spokoj i blagostanje, gdje god da ste. Srećna vam Nova!

P.S.

Sutra ću sigurno opet nešto odtersati, ali... Ne obraćajte pažnju. To sam, ipak, samo ja...

30.12.2010.

$#%$#/&%$/&%$/&%&/%&&$&%$/&%

Waiting for Godot

Korisno

Pearl Buck: "Gramatika je obilježje svakoga čovjeka. Možeš obući i najbolje odijelo, ali govor će te uvijek odati ko si."