Waiting for Godot

Teatar apsurda za 35+


Ponešto o ždralovima...

Riječ origami japanskog je porijekla i spoj je glagola ''oru'' (saviti) i imenice ''kami'' (hartija). Označava tehniku pravljenja različitih predmeta savijanjem jednog ili više listova hartije, koja je istorijski vezana za pronalazak hartije u Kini 105. godine. Hartija se u Japanu
prvi put pojavila 610. godine, a donio je jedan budistički sveštenik. Kinezi su hartiju pravili od kore drveta, dok su Japanci koristili pirinač: tako su dobijali mekši i otporniji materijal, savršen upravo za presavijanje. Najstariji komad origamija za koji se danas zna potiče iz 714. godine i pokrivka je boce za sake (japansku rakiju) koja se koristila prilikom vjerskih svečanosti. Još jedan primjerak iz tog doba je leptir, opet kao ukras na boci za sake. Veoma čest bio je i ''sambo'', mala posuda od hartije u kojoj su se prinosile ponude bogovima. U stara vremena japanske porodice dopisivale su se tako što su pisma pakovale u ispresavijane koverte: svaki klan imao je svoj prepoznatljiv način.
Najpoznatiji i najčešci oblik bio je - ptica ždral. I danas se u budističkim hramovima nailazi na čitave grozdove ovih figura obješenih na zidove, jer ždralovi donose sreću. Postoji vjerovanje da će onome ko ispresavija hiljadu istih ždralova želja biti ispunjena.

31.12.2010.

Miris doma

Moj stan, moj sprat, moj haustor, moja zgrada, moje naselje svakog 31. decembra, otkada sam se rodila do danas, miriše na:

A)

1. faks

2. ornel

3. arf

4. solnu kiselinu

B)

1. juneću supu

2. sarmu

3. teleće pečenje

4. krompir u nekom obliku

5. kiseline razne, najčešće kupusne

C)

1. vaniliju

2. rum

3. kokos

4. cimet

Da sam 16 godina bila u komi i ovdje se probudila, znala bih da je 31. decembar.

Pitam se kako za nove godine miriše Berlin, Montreal, Otava, Melburn? Kako miriše Njujork, Rim, Bratislava? Sumnjam da danfa na kiseli kupus, ali... Kak'a je ba to nova godina bez sarme?! Ja ne stigoh, ali eno teta Izeta rola za sviju. Ha ja. Ko bi mi je ikad u Berlinu smot'o? Sorry, EU, doći ću nekad na ljeto...

31.12.2010.

Ždraloljupci, srećna vam Nova!

Waiting for Godot

Korisno

Pearl Buck: "Gramatika je obilježje svakoga čovjeka. Možeš obući i najbolje odijelo, ali govor će te uvijek odati ko si."